Kalmar Radioamatörsällskap

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Utkast på planering inför höstens kurverksamhet 2017

Skicka sidan Skriv ut PDF

Efter en varierande sommar med väder som inte alltid varit med oss tar vi oss vidare mot höstens kursverksamhet. Som vi nämnt tidigare så avser vi uppmärksamma att det nästa år äe 60 år sedan Ra190 & Ra200 kom ut på förband 1958. Framförallt är Ra200 en välkänd station bland väldigt många amatörer och vi avser att uppmärksamma en del speciella egenskaper och hur tidigare arbeten inom KRAS kursverksamhet kan användas för att uppgradera stationen.

Inom olika delar har tekniken tagit stora steg framåt under dessa 60 år, en del gäller energiförsörjningen som ursprungligen består av 6 st NIFE-celler på 20Ah. Dessa 7.2 volt omvandlas till 90 och 150 volt via en multivibrator med två transistorer och med en frekvens på 4 kHz. Idag kan vi använda snabba transistorer och öka frekvensen till 0.5 MHz med avsevärd reducering av mekanisk storlek. Vidare finns det en cykelgenerator (kallad "Grisen") som används till att ladda NIFE-batterierna och för att förse slutstegens anoder med 300 volt och därmed få 10 watt uteffekt. Med modern teknik borde det gå att ladda batterierna med solceller och att skapa 300 volt via omvandlare utan problem med störningar.

För de som inte är helt sålda på Ra200 och dess uppbyggnad har vi en fundering på att bygga en kopia av slutsteget till Ra190. Steget består av två batterirör och är i original kristallstyrt, men här kan man så klart använda sig av tidigare KRAS-byggen som en Arduinostyrd VFO. Det är då möjligt att batterimata både dator och sändare med en hög 9-volts batterier.

Den fantastiska LF-kretsen med automatisk volymkontroll finns oxo att leka med och göra vardagen mer njutningsfull för lyssnare både via lurar eller högtalare.

Så vi har energiteknik, HF-teknik och LF-teknik att arbeta med.

Planerad start är som vanligt i början av oktober och vi flyttar då klubbkvällarna till Lars Kaggskolan, eventuellt byter vi dag till en dag som passar de flesta deltagarna. Fundera gärna på dessa tankar och kom med synpunkter eller andra projekttankar.
Mer info senare.

Senast uppdaterad 2017-09-11 16:59