Kalmar Radioamatörsällskap

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Det händer mycket i KRAS

Skicka sidan Skriv ut PDF

Efter en arbetsam höst där det varit mycket arbete för många av oss funktionärer i KRAS så tar vi nu nya tag inför vår – sommar – höst. Först ut är en ny hemsida där formatet är mycket vänligt för att publicera sig, vi hoppas att det skall innebära att flödet av information och artiklar ökar. Läs här: sk7ca.org

Som central händelse i KRAS är sommarens fieldday där planeringen redan har rullat igång. Förslag finns på att vi har en extra fieldday bland alla träd och master vid KRAS klubbstuga tillsammans med en enkel loppis.

Tisdagen den 1:e februari kommer vi att starta upp fortsättningen på byggkursen, och vi vågar att påstå att kursen är bland det bästa i kursväg i Sverige när det gäller att bygga och förstå klassisk mottagar- och sändarteknik. Vi kör nu i två spår. Dels så repeterar vi tidigare moment så de som inte blev färdiga kan göra en nystart och få en fungerande sändare/mottagare. Samtidigt som vi börjar bygga den avslutande digitalskalan till sändaren/mottagaren, eller som frekvensräknare för labbänken. Preliminärt kör vi varannan gång så de som önskar kan följa båda delarna.

Till hösten fortsätter byggkursen med att vi utbildar oss inom följande preliminära delar. Vi räknar med att diskutera en hel del kring dessa alternativ på vår fieldday.
  1. En ny variant av mottagare.
  2. Ett LF-filter som passar för både SSB/CW, eller som basfilter till stereoanläggningen, man väljer själv.
  3. En LF-förstärkare på ca 5W, lämpligen bygger man in denna i en högtalarlåda så att man får en aktiv högtalare att koppla en eller flera mottagare till och får därmed möjlighet att få betydligt bättre ljud än det ljud man får med oftast lilla högtalare som radion levereras med. Denna förstärkare passar utmärkt att kombinera med LF-filtret vilket vi kommer att räkna lite kring.
  4. En S-match till QRP-sändare.

 

Som vanligt ingår alla de komponenter som finns i vårt digra komponentförråd, vissa delar kan man vilja bygga en egen variant och då kan man skaffa egna delar så hjälper vi till att dimensionera kringkomponenter.

Att det finns flera alternativ i fortsättningskursen är för att underlätta för de som vill hoppa på KRAS utbildning, men inte följde det stora projekt vi genomförde 2009 – 2010.

Dessutom...

Informationsmöte: Innan årsmötet kommer vi ha ett informationsmöte kring det arbete som vi arbetat med där KRAS ekonomi har varit den centrala punkten, och där vi redovisar hur vi tänker föreslå årsmötet att arbeta vidare. Datum meddelas på vår nya hemsida och som mail, kolla att vi har rätt mailadress.

Årsmöte, kommer att kallas till på Lars Kaggskolan där vi har möjlighet att visa upp det vi arbetar med på byggkursen.

 

SM7MCD

Senast uppdaterad 2011-02-07 14:28